søndag den 16. januar 2011

GASTRONOMISK UDKANTS OMRÅDE

I nordjylland er vi langt væk fra de københavnske mediers kritiske øjne og de lader nærmest hånt om vores eksistens inden for såvel kultur som gastronomi. Den store fokus der gennem de senere år har været omkring den forhøjede gastronomiske standart i København båret af restaurant NOMA og tildelingen af en masse Michelin stjerner til storbyens restauranter har både i danske som udenlandske medier skabet en masse positiv omtale af Danmark og kvaliteten i dansk gastronomi. Men denne ensidige fokus på København er med til at dræbe gastronomisk talent i provinsen hvor diverse københavnske medier sjofler Nordjylland med kun et par enkelte og ofte ensidige besøg årligt hvor den samme anmelder lige smutter forbi Svinkløv badehotel for at ende på Ruths hotel i Skagen. Mortens Kro har eksisteret i snart 14 år og har aldrig i de 14 år været anmeldt i Politikken på trods af at politikken i alle de 14 år har haft min. 50 restaurant anmeldelser om året, Berlingske var forbi Mortens kro en gang i 1997. Dette til trods for at Mortens Kro burden have interesse for også københavnske læsere på samme niveau som ferie stederne Skinkløv eller Skagen. Aalborg by er hver år vært for en masse kongresser og landsmøder i Aalborg Kongres og kultur Center og har besøgende fra hele landet incl. København og derfor burde restauranter i Aalborg  også have interesse for læsere af Berlingske og Politikken. Når jeg lige nævner Mortens kro er det jo naturligt for mig men enhver anden restauratør i Aalborg kunne udtrykke samme frustration over manglende bevågenhed. Så i Nordjylland er vi så ladt tilbage med Nordjyske der uge efter uge anmelder restauranter nogle oftere end andre og med skiftende journalister der ikke har samme skarphed i pennen som de meget "professionelle" "københavnske" anmeldere der har siddet i jobbet mange år og for længst har solgt deres anonymitet til gengæld for deres egen forfængelighed og tydeligt har visse "favoritter" ( se seneste EUROMAN) nuvel i Aalborg er de sikkert anonymitet for der har vi aldrig set dem.  Problemet er ikke kun at vi er "misundelige" over den manglende opmærksomhed fra de store medier problemet er at vi kun har en vinkle på den samme sag og derfor vil en god eller en dårlig anmeldelse af en lokal restaurant stå alene for der er ingen andre øjne der kigger med. Men måske er det vores egen skyld måske er der fordi vi grundet denne mangelende opmærksomhed og kritiske øjne der overvåger os er blevet lullet i søvn og bruger floskler og tillægsord i flæng uden at de har ophav i sandheden som feks i sidste uge hvor en lokal sushi restaurant i en annonce i nordjyske skrev at de havde fået 6 stjerner i nordjyske og det trykte nordjyske uden at blinke selvom det vist ikke helt var sandheden. Eller når Smagen af Nordjylland holder fødevare messe i nordkraft med lokale råvare så som Tang fra Skotland, Dådyr kød fra Australien, Auronia dikke med bær fra Canada og lokale sodavand med fine "nordjyske" ingredienser som granatæbler og appelsiner. Når vi er så lemfældige i vores sprogbrug hvornår er vi så Gourmet ? så er det hel jo ligepludselig Gourmet det også alt sammen krogmodnet, frilands, øko og dansk  feks. Så jeg en bøf kæde der skrev at deres kød var krogmodnet australsk oksefilet, Okay tænker man det da super men det sikkert fint nok for mørheden af kødet men kødet er jo nok ikke sejlet til danmark uden at være vakumeret og frosset så den velsmag som egentligt er udtrykket for at kødet skulle have betegnelsen krogmodet er ligesom gået fløjten og kun ordgejl der skal forføre den sagesløse forbruger. Til genglæd burde de måske skrive særdeles CO2 krævende Oksefilet sejlet jorden rundt. men det får nok ikke tænderne til at løbe i vand.  I Århus har lokale kræfter brugt kræfter og energi på at få overtalt Michelin guiden til at bevæge sid udenfor København og man kan kun krydse fingre for at projektet med støtte fra også ministeriet får held med dette initiativ, desværre har Nordjylland i det spil forholdt sig helt passivt. Men hvis den dag skulle komme hvor Michelin guiden tog på rundtur i i det Nordjyske og så kan det være at de Københavnske medier endelige ville åbne øjnene for os fordi de øjenede en god historie som de aldrig tidligere havde bragt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar